معرفی کتاب به بهانه حمایت دولتها از کالای داخلی
«در کشور ما عموما تصور میشود شرکتهای بزرگ و موفق در تولید و فناوری، بدون دخالت دولت و کاملا براساس سازوکار بازار رشد یافته و به موفقیت رسیدهاند. این سوءتفاهم که متاسفانه در مراکز دانشگاهی و حتی سیاستگذار کشور ما رواج دارد، به قانونگذار و سیاستگذار ایرانی بهطور غیرمستقیم میگوید در کشورهای موفق، دولت بهجای حمایت از تولید، خود را از اقتصاد کنار میکشد تا بخش خصوصی خودش راه را پیدا کند و موفق شود پس حمایت دولت از تولید، فایدهای ندارد و هدردادن منابع است. بررسی حمایتهای کشورهای با اقتصادهای قوی نشان میدهد انواع حمایتهای مستقیم و غیرمستقیم دولت در تولد و رشد بنگاههای بزرگ، نقش اساسی داشته است. چه در دوران غیر صنعتی و چه حتی در عصر حاضر.
سوءتفاهم یادشده بیشتر ناشی از ارائهی اطلاعات ناقص یا نادرست از روند صنعتی شدن کشورهای غربی و نیز خاور دور و نقش دولتها در این روند است. مطالعات جدید و منتشر شده نشان میدهد حتی دولت ایالات متحده، که به ظاهر مشی اقتصادی لیبرالتری نسبت به اقتصادهای اروپایی دارد، از دههی ۱۸۳۰ تا جنگ جهانی دوم، با افزایش تعرفهی کالاهای وارداتی مشخصا به قصد حمایت از صنایع داخلی، یکی از حمایتگرترین کشورها در جهان بوده است(Stensrud,۲۰۱۶: ۲).
الکساندر همیلتون، اولین وزیر خزانهداری آمریکا و معمار توسعهی صنعتی این کشور در اواخر قرن هجدهم، معتقد بود که کشور عقبافتادهای مثل ایالات متحده [در اواخر قره هجدهم]، صنایع نوزاد را تا زمانیکه بتوانند روی پای خود بایستند باید از رقابت خارجی در امان نگه دارد.(chang,۱۹۹۸:۸۱)»
و در ادامه به معرفی دو کتاب پرداختهاند: